fbpx

Klanten geven ons 5/5 op Google Reviews ⭐️

Wat is zink en waar is het goed voor? (voordelen)

Zinc symbol made from pills on purple background. Top view with copy space. Flat lay.

Dat zink goed is voor je weerstand is ondertussen algemeen geweten, maar wist je dat deze allrounder nog veel meer positieve effecten heeft op jouw lichaam? We leggen je hier graag uit wat zink nu net is, waar het inzit en wat de voordelen ervan zijn! 

Wat is zink?

Zink is een mineraal en meer bepaald een spoorelement. Dat betekent dat we het zelf niet kunnen aanmaken en dat we het uit onze voeding moeten halen. Zink is bovendien een onderdeel van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. 

We hebben zink nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van ons immuunsysteem

Wat doet zink met je lichaam?

Zink is vooral gekend voor zijn positief effect op je immuunsysteem en je weerstand. Het versterkt van binnenuit je immuunsysteem zodat jij minder vatbaar bent voor een verkoudheid of andere microben. 

Daarnaast speelt Zink een rol bij je gezichtsvermogen. Het bevordert het functioneren van je netvlies en helpt je dus om scherp te blijven zien, ook in het donker. 

Zink staat bovendien in verband met de algemene vruchtbaarheid en voortplanting van vrouwen en mannen. Zo gaat de spermakwaliteit en productie van zaadcellen erop vooruit dankzij dit mineraal. Het helpt bovendien ook bij het behouden van de normale testosterongehalten in je bloed. 

Bijkomend speelt zink ook een belangrijke rol in de opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten, eiwitten en DNA. Zo zorgt het voor een normale celdeling, houdt het sterke botten in stand en bevordert het je normaal leervermogen en geheugen. 

‘Last but not least’ is zink ook erg goed voor onze huid. Het ondersteunt namelijk het herstellend vermogen van de huid van binnenuit omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. 

Omdat het een antioxidant is, zorgt het ervoor dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen die mogelijk schadelijk zijn voor je huid. Zo biedt zink de cellen bescherming tegen oxidatieve schade, zoals uv-straling en invloeden van buitenaf zoals luchtvervuiling. 

In het verlengde daarvan is zink ook erg goed voor ons haar en nagels. Zink houdt je haren sterk en glanzend en draagt bij tot de haargroei. Ook zorgt het voor mooie, sterke en gezonde nagels.

Kan je een zink tekort hebben? 

Vooral in onze eerste levensjaren is het belangrijk dat we voldoende zink binnenkrijgen. Bij zuigelingen kan een tekort aan zink er namelijk voor zorgen dat ze een groeiachterstand oplopen of ernstig ondervoed raken. 

Op latere leeftijd kan je een zink tekort het herkennen aan de volgende symptomen:

  • Verminderde weerstand
  • Verminderd smaak- en reukvermogen
  • Huidafwijkingen
  • Nachtblindheid

In welke voeding zit er zink?

Je lichaam maakt zelf geen zink aan en haalt het daarom uit voeding

Zink kan je in kleine hoeveelheden vinden in vlees, zuivel, vis, noten, bruin brood, peulvruchten en rijst. Daarnaast kan je zink ook vinden in schelp- en schaaldieren. Zo vind je maar liefst 16 mg zink per 100 gram oesters, dat is een heel hoog gehalte!  

Niet iedereen haalt echter genoeg zink uit voeding om de positieve effecten ervan te ervaren. In dat geval kan je er ook voor kiezen om dit aan te vullen met supplementen

voeding met zink

Het zink supplement van Nature Avenue

Zink supplementen kunnen je helpen bij het halen van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 7 mg voor vrouwen en 9 mg voor mannen.  

Het is wel zo dat niet alle vormen even effectief zijn. De best opneembare vormen van zink zijn gebonden aan methionine, picolinaat of gluconaat. In het supplement van Nature Avenue wordt er daarom zinkgluconaat gebruikt.

Een capsule bevat 22,5 mg zink. Dat is 225% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Met onze supplementen ben je er dus zeker van dat je voldoende zink binnen krijgt om de positieve effecten ervan te zien en voelen!

Wanneer neem ik het zink supplement best in? 

Je kan supplementen met zink op elk tijdstip van de dag innemen. Wel raden we aan om dit consequent op hetzelfde tijdstip te blijven doen. 

Je kan er ook voor kiezen om het zink supplement ‘s avonds voor het slapengaan in te nemen. Volgens sommige studies zou het dan voor een betere nachtrust zorgen. 

Besluit

Zink heeft heel wat positieve eigenschappen. Zo zal het onder andere zorgen voor een betere weerstand, een betere huid en glanzend haar. Reden te meer om er dus voor te zorgen dat je zeker genoeg zink binnenkrijgt! 

Wil je ook graag je het zink supplemen aanbieden onder je eigen merk? Contacteer dan nu het Nature Avenue team voor meer advies en wie weet start jij binnenkort wel je eigen supplementenlijn! 

Deel deze blog