fbpx

Klanten geven ons 5/5 op Google Reviews ⭐️

Wat is Collageen? Voordelen + gebruik

wat is collageen

Wist je dat ongeveer een derde van al de eiwitten in je lichaam collageen is? Maar wat is collageen nu net? En waarom is het zo populair als supplement? Maken we het bovendien zelf aan en kunnen we de afbraak ervan voorkomen? 

We beantwoorden hier al je vragen!

Wat is collageen?

Collageen is een structuureiwit dat voor stevigheid in ons lichaam zorgt. Het is onderdeel van ons bindweefsel en zorgt zo ook voor structuur, samenhang en elasticiteit in ons lichaam. Zo bestaan onze botten, gewrichten, kraakbeen, gewrichtsbanden, pezen en bloedvaten uit collageen. 

Bovendien zitten er ook heel wat collageenvezels in de dermis. Dat is de laag onder onze opperhuid. Deze zorgen ervoor dat onze huid elastisch en stevig blijft. Ze geven je dus als het ware een jeugdige look. 

Je kan je dus wel inbeelden dat collageen de afgelopen jaren veel aan populariteit heeft gewonnen in de beautywereld!

Wat doet collageen met je lichaam?

Naarmate we ouder worden neemt de aanmaak van collageen in ons lichaam stilaan af. Meer bepaald start dit vanaf je 25ste levensjaar en kan je hiervan de eerste tekenen zien rond 30 jaar. 

Daarna verlies je elk jaar ongeveer 1% collageen. Vanaf je 50ste levensjaar maakt je lichaam dan zelfs bijna geen extra collageen meer aan. 

Dit zorgt ervoor dat je lichaam stilaan een deel van zijn stevigheid begint te verliezen. 

Het meest zichtbare effect daarvan is dat je huid dunner wordt en zijn elasticiteit verliest. Daardoor gaat de stevigheid van je huid achteruit en worden de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar. 

Een ander effect van de afname van collageen is dat ook je spieren en gewichten minder soepel zullen worden. Je lichaam zal daardoor ook wat strammer en stijver aanvoelen, wat je beweeglijkheid niet ten goede komt.

Help je collageenproductie

Pas je levensstijl aan

Naast ouder worden, zijn er ook heel wat externe factoren die ervoor zorgen dat je collageen sneller zal afnemen. Zo is roken niet enkel slecht voor je longen, maar ook voor het collageen in je lichaam. 

Daarnaast is onbeschermd in de zon zitten ook een notoire huidverouderaar. Net zoals het eten van teveel snelle suikers. Deze zetten zich vast op het collageen in je huid waardoor deze verhardt en beschadigd wordt. 

Het is dus belangrijk om je huid goed te beschermen en te verzorgen.

Eet de juiste dingen

Via onze voeding kunnen we eveneens collageen binnenkrijgen. Je vindt de bouwstenen onder andere in vlees, vis, linzen, noten, soja, bladgroenten en fruit met veel Vitamine C. 

Een gebalanceerd voedingspatroon met een gezonde mix van proteïnen, vezels, vetzuren, groenten en fruit is dus absoluut aan te raden! 

Maar vaak is dit echter niet voldoende om het collageen gehalte in het lichaam te herstellen.

Collageen booster

Collageen kan je ook innemen als supplement

Deze collageen booster zal dan de elasticiteit en stevigheid van je huid van binnenuit bevorderen. Daarnaast zullen je nagels veel minder snel breken of splijten, en heeft de juiste dosis ook een positief effect op de stevigheid van je bindweefsel. 

Alleen maar voordelen dus! 

Daarom raden we je zeker aan om dagelijks een collageen booster in te nemen als ondersteuning van je eigen, afnemende collageenproductie.

Zijn er verschillende soorten collageen? 

Runder- of viscollageen

Collageen is steeds van dierlijke oorsprong en is afkomstig van rund of vis. Het collageen gemaakt van vis komt echter het dichtste in de buurt van ons eigen collageen en is daarom het meest geschikt. 

Er zijn zo’n 28 types collageen bekend waarvan type I voor ongeveer 90% aanwezig is in je lichaam. Deze zit vooral in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen en bloedvaten. 

Rundercollageen bevat voornamelijk type I en III, waarbij type III zorgt voor groei en herstel van de bindweefsels en de huid. 

Viscollageen bevat dan weer veel type I aangevuld met hydroxyproline. Dit aminozuur is ook een belangrijk onderdeel van de bloedvaten, bindweefsels en de huid.

Gehydrolyseerd collageen

De beste resultaten krijg je tegenwoordig met gehydrolyseerd collageen. Hierbij wordt het collageen als het ware opgeknipt in kleine stukjes die we peptides noemen. 

Doordat deze peptides een stuk kleiner zijn dan het ongehydrolyseerd collageen worden deze veel beter verteerd en opgenomen in het lichaam. 

Vanuit studies over de werking van collageen weten we dat gehydrolyseerd collageen bijdraagt in de vermindering van rimpeltjes, een toename van hydratatie en elasticiteit van de huid.

De collageen booster van Nature Avenue

De collageen booster van Nature Avenue combineert gehydrolyseerd viscollageen peptiden type I met Vitamine C en Biotine (Vitamine B8). 

Onze collageen booster draagt zo bij tot een oxidatieve cel bescherming, een normale collageenvorming en helpt bovendien om de normale functies van huid en haar te behouden.

Waarom Vitamine C met collageen combineren? 

Met de combinatie Vitamine C en gehydroliseerd viscollageen peptiden type I zorgen we voor een stevige boost. Vitamine C is namelijk een bewezen ingrediënt dat ervoor zorgt dat onze huid zelf opnieuw meer collageen gaat aanmaken. 

Dat maakt dat de collageen booster van Nature Avenue het beste viscollageen combineert met de ideale dosis Vitamine C. 

De ideale boost voor onze huid dus!

Een duurzame collageen booster

Voor onze collageen booster gebruiken wij viscollageen met een MSC label

Marine Stewardship Council (MSC) is een internationaal label voor duurzame vis, opgericht in 1996. Het label garandeert dat de vis gevangen is met respect voor het milieu en de vispopulatie. Dit geldt bijkomend ook voor de oogst van zeewier.  

Het label wordt beheerd door een MSC, een onafhankelijke non-profit organisatie om duurzame visvangst te bevorderen. Daarvoor werken milieuorganisaties, visserijen, visverwerkende bedrijven, vishandelaren, distributeurs en wetenschappers nauw samen.

MSC besteedt aandacht aan milieuvriendelijke visvangst, die geen bedreiging vormt voor de biologische diversiteit. De vangst mag immers niet leiden tot overbevissing of veranderingen in het ecosysteem.

Het label kan je dus enkel vinden op producten die voor de volle 100 procent duurzaam gevangen zijn. Daardoor kunnen wij garanderen dat onze viscollageen aan de meest duurzame vereisten voldoet.

Besluit

Collageen is een krachtig eiwit en een niet te verwaarlozen bouwsteen in ons lichaam. Wanneer deze geleidelijk aan afneemt in ons lichaam, manifesteert zich dat voornamelijk in de eerste tekenen van huidveroudering en een verlies van algemene soepelheid in een later stadium. 

Het is dus niet verwonderlijk dat we ons lichaam en onze huid een extra zetje willen geven met een collageen booster. Deze zorgt voor een extra dosis collageen waardoor je huid van binnenuit een boost zal krijgen. 

Wil je graag zelf supplementen aanbieden en wil je meer weten over onze collageen booster? Contacteer dan zeker het Nature Avenue team voor meer informatie!

Deel deze blog